Добре Дошли

Добре Дошли. Надяваме се миговете които прекарате с нас да са приятни, полезни и весели за вас. Благодарим ви че ви има.
Добре Дошли

Тук всеки е добре дошъл. Да Споделяме и обменяме приятна и полезна информация както и да се позабавляваме заедно.

Истинските феномени в България Спортният глас на България. Бъди Готин и влез в купона!

Вход

Забравих си паролата!

Обърни Внимание НАВРЕМЕ

*за повече информация относно кампанията търсете на http://www.mtel1788.org

За да слушате радио направо от сайта трябва да имате инсталиран Флаш плеър.


  Ще дойде ли края на млякото?

  Share
  avatar
  Violina Georgieva
  Администратор
  Администратор

  Пол : Female
  Брой мнения : 436
  Точки : 3894
  Репутация : 4
  Дата на регистрация : 26.12.2009
  Възраст : 32
  Местожителство : Шумен

  Ще дойде ли края на млякото?

  Писане  Violina Georgieva on Съб 9 Яну - 15:54:47

  “Оставате кравите на мира и вашата кожа ще ви се отблагодари”, звучи призив на кампания против млякото във Великобритания. Специалисти там са установили, че хората, употребяващи краве мляко, са изложени на най-различни проблеми, като например алергични реакции. Първата кампания на “млечните противници” обаче е прекратена, защото според официалните власти травматизира децата. В специални листовки по доста страшен начин се изброяват опасностите, които произтичат от употребата на млякото. Активистите са принудени да променят думите. Противниците на млякото и млечните продукти акцентират на нездравословните условия, в които е живяла кравата, източник на млякото. Освен това те развенчават теорията, че млякото е полезно, защото е богато на калций. Не, в млякото има мазнини и холестерол, може да доведе до наднормено тегло, да блокира артериите и дори да предизвика сърдечни кризи или рак, се посочва в 100-те хиляди информационни листовки, разпространени в британските училища. Само че от тази кампания производителите на мляко и млечни продукти изобщо не са очаровани. И е много вероятно цялата история да завърши в съда.
  Ако продължим с отрицателните ефекти на млякото, трябва да кажем, че то е деминерализиращ продукт, който смущава хормоналните функции. Така поне смятат френските специалисти. Ето защо бързо му е намерен заместител – соевото мляко. То се превърна в истински хит, особено сред младежите в пубертета. Соята съдържа фитострогени. Тези вещества са характерни, например, за менопаузата. В големи количества обаче те могат да затруднят хормоналния цикъл още от най-ранна възраст и затова не са препоръчителни, обясняват лекарите. Според различни проучвания в азиатските страни обаче, където консумацията на соя е много голяма, няма повече хормонални проблеми, отколкото при народите, които имат по-малко соя в менюто си. Други привърженици на соята казват, че не бива да се яде каква да е соя, а само ако е биологичен продукт. Биолозите изтъкват, че най-важна е формата на молекулите в консумираните продукти. Важно е и как се усвояват от организма различните храни, което е строго индивидуално. Френските педиатри препоръчват на родителите да внимават със соевото мляко. То е полезно за децата, които имат алергии към млечните продукти или за дехидратирани малчугани. Става дума обаче за адаптирано “соево мляко”, което няма нищо общо с това, което консумират вегетарианците или подложените на диета. Специалните програми за деца всъщност представляват балансиран продукт, изготвен на базата на кравето мляко, но без животинските протеини в него.

  Млякото може и да не е толкова полезно. В Германия обаче стои по-скоро друг проблем. Само половината от близо 12-те милиона ученици закусват в междучасията, а закуските обикновено се изчерпват с изпиването на кутийка сода, например. И причината за това е, че в училищата не се доставя мляко и млечни продукти. Училищните ръководства обвиняват доставчиците, а доставчиците – училищните ръководства. В крайна сметка, в над 50 % от учебните заведения млякото отсъства. Според привържениците на млякото то е много важно за растежа. Но едва едно на девет деца пие мляко в училище. Една от причините е, че повече се предпочитат кока-кола, спрайт, фанта заради рекламните им кампании. Специалистите обясняват, че в природата на човека е заложено да обича захарта. А тя изобилства в изброените напитки. Естественото привличане се засилва и от рекламните призиви, като например “Повече пънк в училище” или “Запази доброто настроение”.

  Българското кисело мляко е една отминала слава. Сега предлагането му от малки и големи фирми на пазара не го прави по-желано за консумация. Българите пият все повече безалкохолни напитки и натурални сокове от кутии вместо мляко, защото смятат, че голяма част от предлаганите млечни продукти са далеч от традиционния млечен вкус. Застрашително спада детската консумация на мляко. Децата пият под 30 % от дневната норма за прясно и кисело мляко. И никакви вълшебства и рекламни трикове не могат да ги накарат да консумират повече. Според повечето родители млеката, особено плодовите, са пълен боклук, наблъскани с химия и консерванти. Педиатрите специално съветват родителите да не дават краве кисело и прясно мляко на малките деца до една година, а да ги хранят с адаптирани млека. Проблемът се изразява в непоносимост на детето към кравето мляко. Тази непоносимост е насочена към белтъка на млякото и води до кожни обриви и храносмилателни смущения. В някои от случаите на алергии на децата към кравето мляко се касае за наличие на наследственост. Във семейството на тези деца има фамилна обремененост, т. е. има други случаи с подобна алергия. Но, когато няма такава обремененост става дума за грешка в диетата на детето – майката много рано е включила в диетата краве мляко. Много рано означава преди навършване на 4 месечна възраст на детето. Тази граница се определя от факта, че до 4-тия месец чревната лигавица на малкото дете е функционално неактивна и е възможно преминаване на алергени през нея, какъвто е белтъкът на кравето мляко. Така се стига до алергични реакции на детския организъм, обясняват педиатрите и не препоръчват киселото краве мляко и заради високия процент на масленост, от което децата започват да пълнеят. Опасност за правилното хранене крие и фактът, че често се срещат и млечни продукти с отклонения по показателите – сухо мляко, желатин, дори мас, все във вреда на потребителите. Представените резултати от направените дегустационни и лабораторни изпитания са достатъчна антиреклама. Другото, което все още не може да се установи в българските млека е, доколко в предлаганите продукти, заради прекалено използване на сухо мляко или поради технологични въведения за удължаване на трайността, са останали живи легендарните бактерии ”булгарикус-бациликус”, донесли световната слава на българското кисело мляко.

  Всички направени досега изследвания показват, че Lactobacillus bulgaricus е единствената бактерия, която никога не е увреждала човешкия организъм по какъвто и да било начин.


  ________________
  РаЗлЧНа сЪм Да, И к'Во оТ тОВа, пРоБлЕм лИ иМа, КаЖи Го СеГа! НяМа Да СпИрАм щЕ дЕйСтВаМ дОкРаЙ, ДрУг Не ВизИрАм, ЖиВоТа Е РаЙ! нЕ мИ пОмАГаЙ аЗ мОгА сАмА. МиСлИ мУ тИ-аЗ нЯмАм ЦеНа!!!

   В момента е: Чет 16 Авг - 7:57:18