Добре Дошли

Добре Дошли. Надяваме се миговете които прекарате с нас да са приятни, полезни и весели за вас. Благодарим ви че ви има.
Добре Дошли

Тук всеки е добре дошъл. Да Споделяме и обменяме приятна и полезна информация както и да се позабавляваме заедно.

Истинските феномени в България Спортният глас на България. Бъди Готин и влез в купона!

Вход

Забравих си паролата!

Обърни Внимание НАВРЕМЕ

*за повече информация относно кампанията търсете на http://www.mtel1788.org

За да слушате радио направо от сайта трябва да имате инсталиран Флаш плеър.


  Първанов се надява на компромис за режима на отпуските

  Share
  avatar
  Mr.InClusive
  Разработчик
  Разработчик

  Пол : Male
  Брой мнения : 239
  Точки : 3661
  Репутация : 24
  Дата на регистрация : 26.12.2009
  Възраст : 34
  Местожителство : Шумен

  Първанов се надява на компромис за режима на отпуските

  Писане  Mr.InClusive on Пет 16 Юли - 17:27:09  Президентът Георги Първанов се надява да има компромис по въпроса за режима на използване на натрупаните отпуски, защото по думите му това е проблем за граждански права и за нормалното функциониране на институциите. Президентът е в Ихтиман за откриването на 15-те Държавни игри на спортистите от малките селища.

  В отговор на въпрос държавният глава коментира, че ако промените в Кодекса на труда бъдат прегласувани във вида, в който бяха приети и който той оспори, е твърде вероятно да има питане до Конституционния съд, защото въпросът е конституционен, има и европейски нормативни измерения. Президентът посочи, че не би могло със стара дата да се отнемат конституционни права, защото хората са си заработили право да ползват отпуски.

  Георги Първанов припомни, че е предложил по-гъвкаво решение - удължаване на срока за ползването на отпуските, така че и държавата да изчисти проблема, което трябва да стане, и да не се влиза в конфликт с изискванията на конституцията. Ако обаче управляващите държат на досегашната си позиция, вероятно ще трябва да се произнесе Конституционният съд, а принципното произнасяне на съда би могло да създаде доста затруднения в перспектива - тогава може би срок не е възможно да се установи, вероятно решението ще трябва да бъде взето от следващата година нататък, не със стара дата, посочи президентът Първанов.

  По повод на идеята за опрощаване по линия на президентското правомощие на част от задълженията на майките, които са ползвали обезщетения за майчинство, въпреки че децата им са посещавали детски ясли, президентът коментира, че опрощаване не може да стане анблок. Георги Първанов обясни, че опрощаването може да бъде само конкретно решение и да засяга онези вземания, които са несъбираеми. Това може да бъде констатирано от специална комисия, която е създадена към президентската институция, след като бъдат направени съответните проверки към общините и когато има предложение на самите общини. Решението за всеки един конкретен случаи трябва да е конкретно и трябва да отговаря на конкретната информация, посочи президентът.  Георги Първанов коментира още, че в случая става дума за неправомерно взети обезщетения. Той обаче посочи, че трябва да си дадем сметка, че не би трябвало да се стоварва върху майките тежестта на кризата и че строгостта на държавата трябва да се осъществява така, че да се запази техният социален ангажимент, допълва БТА.

  В отговор на въпрос за необходимостта от закон за лобизма и зачестили случаи на нерегламентиран лобизъм сред парламентарното мнозинство, Георги Първанов каза, че без съмнение такъв закон е необходим, макар че сам по себе си той също няма да е окончателното решение. Трябва да има много строг управленски, политически, граждански - в т.ч. и медиен контрол, каза президентът. Георги Първанов изрази удовлетворение, че случая с поправката в закона за наркотичните вещества, разкрита от президентската институция, е получил ясно публично решение. Какво ще бъде оттук-нататък, каква ще бъде оценката и позицията на прокуратурата и съда не мога да кажа, но в случая става дума за откровен лобизъм, каза президентът.

  Той допълни, че подобни случаи се съзират и в редица други закони и това е констатирано от партии и от ляво, и от дясно. Добре е, че вече се бие отбой по някои от тези законодателни идеи, но самият факт, че толкова масово, може би по-масово, отколкото в който и друг парламент, за единица време се появиха такива идеи, идва да покаже, че законодателна уредба е необходима и че строг контрол трябва да се осъществява, и то не само в лицето на премиера, трябва да има контрол от всички компетентни органи, каза държавният глава.

  Когато сме в условия на преговори, трябва да съдействаме на правителството, да стискаме палци и всякакви противоречиви коментари по-скоро биха могли да отслабят българската позиция, каза президентът на въпрос за преговорите на правителството с руската страна за намаляване на цената на природния газ и по "Южен поток". Държавният глава посочи, че това са сложни преговори и допълни, че в тази сложна ситуация имаме своите аргументи и лостове за решаване на проблемите. Президентът каза, че оценява високо фактът, че правителството е поело това, което той отстоява в продължение на 7-8 години - да отпаднат посредниците като един от начините да се намали и цената на природния газ. Това е единна българска позиция - и правителство, и опозиция отстояват едно такова виждане, отбеляза Георги Първанов. Той посочи още, че вероятно ще се наложи проблемът с цената на газа да се решава заедно с договореностите, които ще бъдат постигани по "Южен поток".

  Попитан за обвинението срещу бившия премиер Сергей Станишев, че е загубил 7 секретни документа, Георги Първанов каза, че смята, че не това е най-важният проблем на България в момента. Предполагам, че ще се изясни за какъв характер документи става дума, но мисля, че случаят се преекспонира, посочи президентът. Защото в момент, в който обществото очаква сериозен управленски дебат по мерките за изхода от кризата, ние да се занимаваме с няколко документа, с чисто деловодната дейност, не мисля, че това е най-отговорното сериозно държавно поведение, каза Георги Първанов.


  ________________
  Не е интересно да си ВАЖЕН, важното e да си ИНТЕРЕСЕН!
  !!!МОЛЯ ПИШЕТЕ ВИНАГИ ПО ТЕМИТЕ!!!
  Форум за нещата от живота,полезна информация, хоби и забавления.

   В момента е: Нед 23 Сеп - 1:24:58