Добре Дошли

Добре Дошли. Надяваме се миговете които прекарате с нас да са приятни, полезни и весели за вас. Благодарим ви че ви има.
Добре Дошли

Тук всеки е добре дошъл. Да Споделяме и обменяме приятна и полезна информация както и да се позабавляваме заедно.

Истинските феномени в България Спортният глас на България. Бъди Готин и влез в купона!

Вход

Забравих си паролата!

Обърни Внимание НАВРЕМЕ

*за повече информация относно кампанията търсете на http://www.mtel1788.org

За да слушате радио направо от сайта трябва да имате инсталиран Флаш плеър.


  Правила за оптимизация на домашна Wi-Fi мрежа

  Share
  avatar
  Mr.InClusive
  Разработчик
  Разработчик

  Пол : Male
  Брой мнения : 239
  Точки : 3623
  Репутация : 24
  Дата на регистрация : 26.12.2009
  Възраст : 34
  Местожителство : Шумен

  Правила за оптимизация на домашна Wi-Fi мрежа

  Писане  Mr.InClusive on Сря 21 Юли - 21:30:39

  Материалът е публикуван в бр.104 на сп. HiComm. Ако сте привърженик на безжичните технологии със сигурност ще намерите полезен съвет за да подобрите мрежата си.  Жълто - рутер; зелено - ретранслатор.


  1. Изберете мястото:
  Има ли възможност, непременно поставете безжичния рутер на централно място в дома си, за да обслужва всички устройства. Ако рутерът е до външна стена, сигналът ще е слаб. И да нямате удобно централно място, това може да се компенсира с някоя от другите оптимизации. Ляво - лошо разположение на рутера. Дясно - оптимално разположение.

  2. Отстранете преградите:
  Обемистите предмети, изработени от метал, подобно на стените и подовете, пречат на сигналите от рутера. Постарайте се да намерите позиция за рутера, която е максимално отделечена от метални препятствия.

  3. Помислете за антената:
  Повечето рутери са със стандартни антени (omni-directional). При тях сигналът се изпраща във всички посоки около рутера и може да се окаже, че енергията се разпилява в безцелна посока, например извън дома ви. По възможност и ако ползвате ограничен брой безжични устройства, сменете антената с такава от типа hi-gain, при която сигналът се изпраща само в нужната посока.

  4. Навън и навътре:
  Сигналите при безжичната мрежа са входящи и изходящи. Някои устройства, например по-стари лаптопи, нямат затруднения с изпращането на информация, но по-трудно я получават. За подобни проблеми решението е външен USB мрежов адаптер, за предпочитане такъв с hi-gain антена.

  5. Някой да поеме щафетата:
  Безжичните предаватели са с ограничен обхват, който може да не отговаря съвсем точно на спецификациите и да се окаже недостатъчен за вашите потребности. Ретранслатор (repeater), поставен приблизително по средата между две устройства, които трудно комуникират помежду си, ще действа като посредник - ще поема сигнала като "олимпийска щафета" и ще го препредава по-нататък с пълна сила.

  6. Сменете канала:
  Рутерите могат да работят на различни канали (честоти), както е при радиостанциите. Понякога (по независещи от вас причини) даден канал може да се окаже с по-чист сигнал. Пробвайте с различни настройки на рутера, докато намерите най-удачния канал за вашата мрежа.

  7. Не смущавайте работника:
  има понижена ефективност, ако се разсейва сигнала. Избягавайте да ползвате домашни безжични уреди (например телефони), ползващи 2.4 GHz честота. За да не пречите на мрежата, търсете варианти за уреди, работещи на 5.8GHz или 900MHz.

  8. Редовната актуализацията е желателна:
  Производителите, държащи на реномето си, периодично пускат нови версии на т.нар. firmware за рутерите или други безжични устройства. Подновяването на firmware става бързо и лесно, като значително може да подобри работата на хардуера или да разшири възможностите му. Същото важи и за актуализацията на драйверите.

  9. Нека говорят на един език:
  Ще си спестите много главоболия, ако ползвате хардуерни продукти от един производител. Само така можете да сте (донякъде) сигурни, че няма да се сблъскате с проблеми около пълната съвместимост. Когато устройствата говорят на един език и се допълват съвършено, мрежата ви ще е оптимална.

  10. 802.11b, 802.11g или 802.11n?
  Наборът от стандарти 802.11b, приет през 1999 г., работи на 2.4GHz и поддържа до 11 мбит/сек; обхватът в сграда е 30 метра, а на открито - до 140 метра. По-новият стандарт 802.11g (2003 г.) е със същите параметри за обхват, но е около пет пъти по-бърз: работи на 2.4GHz, но поддържа до 54 мбит/сек. Най-новият: 802.11n, наскоро официално приет като финален е и най-съвременното решение, защото е най-бърз (около 270 мбит/сек.) и позволява скоростен безжичен трансфер на огромни мултимедийни файлове.


  ________________
  Не е интересно да си ВАЖЕН, важното e да си ИНТЕРЕСЕН!
  !!!МОЛЯ ПИШЕТЕ ВИНАГИ ПО ТЕМИТЕ!!!
  Форум за нещата от живота,полезна информация, хоби и забавления.

   В момента е: Чет 16 Авг - 7:57:32