Добре Дошли

Добре Дошли. Надяваме се миговете които прекарате с нас да са приятни, полезни и весели за вас. Благодарим ви че ви има.
Добре Дошли

Тук всеки е добре дошъл. Да Споделяме и обменяме приятна и полезна информация както и да се позабавляваме заедно.

Истинските феномени в България Спортният глас на България. Бъди Готин и влез в купона!

Вход

Забравих си паролата!

Обърни Внимание НАВРЕМЕ

*за повече информация относно кампанията търсете на http://www.mtel1788.org

За да слушате радио направо от сайта трябва да имате инсталиран Флаш плеър.


  Възраждат въдството на източно-балканска свиня

  Share
  avatar
  Mr.InClusive
  Разработчик
  Разработчик

  Пол : Male
  Брой мнения : 239
  Точки : 3661
  Репутация : 24
  Дата на регистрация : 26.12.2009
  Възраст : 34
  Местожителство : Шумен

  Възраждат въдството на източно-балканска свиня

  Писане  Mr.InClusive on Нед 25 Юли - 7:39:41


  Среща по инициатива на Асоциацията за развъждане на източно-балканската свиня се проведе на 22 юли 2010 в Земеделски институт - Шумен. Целта на мероприятието е да се възроди въдството на това животно и производството на бутикови местни продукти, които да се изнасят в чужбина, обясни Кульо Кулев председател на асоциацията. Той допълни, че месото на тaзи порода се използва за традиционното производство на деликатесната "Смядовска луканка".

  По думите на Цонка Пеева - директор на Земеделски институт - Шумен, интерес към подобна продукция има от Италия, Франция, Испания и др. страни. На срещата днес присъства и бившият президент на страната д-р Жельо Желев, който от години е запознат с проблема. Присъстваха още кметът на Смядово д-р Севи Севев и представители на опитната станция по земеделие в Средец, както и ветеринарни лекари.  В момента в страната се отглеждат около 8 000 свине от източно-балканската порода, целим в Смядово да се учреди месопреработвателно предприятие, което да е специализирано в производството на деликатесни продукти, каза още Кулев. Община Смядово е едно от традиционните места, където се отглеждат животни от тази порода.

  Месото от тази порода се отличава с изключителни вкусови качества, а животните имат много добри възпроизводителни възможности, обясни Цонка Пеева. По думите й, през годините ареалът от райони разрешени за отглеждането на породата рязко е ограничен, защото се е смятало, че животните унищожават горските масиви. Необходимо е да се възстанови отглеждането на породата, защото има реални възможности за реализация на продукцията, смятат още експертите.


  ________________
  Не е интересно да си ВАЖЕН, важното e да си ИНТЕРЕСЕН!
  !!!МОЛЯ ПИШЕТЕ ВИНАГИ ПО ТЕМИТЕ!!!
  Форум за нещата от живота,полезна информация, хоби и забавления.

   В момента е: Нед 23 Сеп - 0:44:53