Добре Дошли

Добре Дошли. Надяваме се миговете които прекарате с нас да са приятни, полезни и весели за вас. Благодарим ви че ви има.
Добре Дошли

Тук всеки е добре дошъл. Да Споделяме и обменяме приятна и полезна информация както и да се позабавляваме заедно.

Истинските феномени в България Спортният глас на България. Бъди Готин и влез в купона!

Вход

Забравих си паролата!

Обърни Внимание НАВРЕМЕ

*за повече информация относно кампанията търсете на http://www.mtel1788.org

За да слушате радио направо от сайта трябва да имате инсталиран Флаш плеър.


  Инверторни климатици - особенности и принцип на работа

  Share
  avatar
  Mr.InClusive
  Разработчик
  Разработчик

  Пол : Male
  Брой мнения : 239
  Точки : 3624
  Репутация : 24
  Дата на регистрация : 26.12.2009
  Възраст : 34
  Местожителство : Шумен

  Инверторни климатици - особенности и принцип на работа

  Писане  Mr.InClusive on Съб 7 Авг - 8:31:26

  Малко история за инверторните климатици  Инверторните климатици използват технология разработена и внедрена за първи път от TOSHIBA, чийто основен принцип е контрол и промяна на оборотите на компресора. Чрез промяната на оборотите на компресора се постига плавно, по скоро стъпково, промяна на отдаваната (респективно консумираната) мощност. Идеята се състои във факта, че с увеличаване на оборотите се увеличава количеството компресиран фреон и обрано. Чрез промяна на оборотите на компресора инверторния климатик променя количеството отдадена или отнета топлина, като подава повече или по-малко фреон в топлообменниците.

  Откъде идва името инверторни климатици  Възможно е да сте си задавали въпроса: "Какво всъщност инвертират инверторните климатици?" Най-общо отговора е: електрическо напрежение. Всъщност английската дума invert, откъдето идва инверторен, в случая на Български език означава преобразуване. По този начин цялостно име на този тип климатици идва от един електрически преобразувател вграден в тях, който преобразува промеливото напрежение от електрическата мрежа (220V/50Hz) в постоянно и след това отново в променливо, но с друго напрежение и друга честота. Накрая цялата магия прави така че, ако температурата в стаята е близка до зададената, компресора на вашия климатик работи с 10 Hz, т.е с малки обороти и съответно по-малко количество фреон се компресира, а от там и по малко-електроенергия се консумира от мрежата. В случай че датчиците на климатика отчетат по-голямо отклонение на температурата, т.е. стаята започва да се затопля през лятото или да изстива през зимата, централния микропроцесор превключва автоматично на 20 Hz. След известно време, ако датчиците не отчетат приближаване към зададената температура се преминава на 30 Hz и обратно, ако се температурата в стаята се приближава към зададената компресора на климатика започва да работи на 10 Hz. Малко пояснение: стойностите на честотите и техните стъпки са само илюстративни - различните марки и модели инвертони климатици си имат свой собствени стойности, но принципа е валиден са всички инверторни климатици. Всъщност не за всички, защото напоследък се появиха така наречените DC инверторни климатици, които са по съвременна технология, така горното се отнася заAC инвертони климатици, ако мога така да се изразя . Този термин си го измислих, тъй като обратното на AC е DC. AC/DC не трябва да се бъркат с популярната рок група от миналото, въпреки че тя е взела името си по същия начин. AC е съкращение от английски език "Alternate Current" и означава променлив ток, докато DC е съкращение от "Direct Current" и означава постоянен ток.

  DC инверторни климатици


  Много често в каталозите на фирмите производители на климатици можете да срещнете думата DC инверторен климатик. (Именно поради тази причина си измислих AC инверторен климатик, естествено не твърдя че съм откривател или че няма да го срещнете някъде другаде, просто търсех начин да ги отделя двата типа.)  В компресора на DC инверторните климатици е използван постояннотоков електромотор разработен от Японския Технически Институт, за което получава награда за иновация през 1998 година. Този електромотор няма намотки от меден проводник в своя ротор, а в ротора са поставени Неодимови магнити, които се намират е електромагнитното поле създадено от статора. (На снимката магнитите са оцветени в бледорозово) Както е добре известно от физиката поставянето на магнит във външно магнитно поле създава сила, която кара магнита да се завърти и ориентира по магните си полюси- подобно е действието на стрелката на компаса, която е магнит поставен в земното магнитно поле.

  Освен тази магнитна сила този DC електромотор използва още една сила- на магнитното съпротивление, както обикновения DC мотор. Тези две сили позволяват да се постигне около 5% по-висока ефективност в сравнение с обикновенния постояннотоков мотор, когато ротора се върти с около 100 оборота в минута. В съвременните климатици тези обороти на ротора се използват когато климатика работи на пълна мощност

  Голямата ефективност и спестяване обаче се получава, когато ротора се върти с ниски обороти, което е най-честия режим на повечето климатици. При ниските обороти ефективността на електромотора е с около 20% по добра в сравнение с променливотоковия елетромотор и около 10% в сравнение с обикновения постоянно токов.


  ________________
  Не е интересно да си ВАЖЕН, важното e да си ИНТЕРЕСЕН!
  !!!МОЛЯ ПИШЕТЕ ВИНАГИ ПО ТЕМИТЕ!!!
  Форум за нещата от живота,полезна информация, хоби и забавления.

   В момента е: Пет 17 Авг - 11:23:43